18.09.2019

ARICILIK VE SEZON FİNALİ...

Bir arıcılık sezonu daha geride kalıyor. Yıllar su gibi akıp gidiyor.
 2019 Yılı içinde yapmış olduğum nikah çalışmalarına bu hafta son veriyoruz inşallah. Bir önceki turda Yasmin, ondan sonra Emmi son olarak Sloven ile sonlandırıyoruz.
 Yasminler yumurtaya girdi.
 Üç tur öncesi yapılan uygulamadan 6 tanesi yaşıtyor hala yumurta yok. Acayip üzülüyorsunuz aynı anda tohumlanan ana arıların yavrusu söküldü 6 tane 83 kızı hala yumurtaya girmedi yeniden bir kez daha bayılttım ama yumurta yok.

Çöpe atılan ballar arılara takviye olarak verildi.
 İlk etapta arılık karışınca poşeti ile vermiştim bir kaç yerinde delik olunca işi bitiriyorlar.
 Eylül sonuna Sloven damızlıklar tohumlanacaklar doğumlar oldu. Kraliçe doğmuş ama meme içindeki sütü bitirememiş. Meme arkasındaki süt açık bir şekilde görünüyor.
Yeni doğmuş sloven kraliçeler...

 Bu yıl iki sefer domuz avına gittik henüz domuz göremedik.

 Bursa'da Cemal Eldeş abimizin oğlunun düğün cemiyetine katıldık.
 Dayımları uzun zamandır görmemiştim düğün sebep oldu.
 Cumali dayım ve Cemal :)

Yiğenim...
 Karpuzları toplamaya başladım.
 Horozun akşam pozu....
 Bu yılın kalemlerinden yarma kalem aşıları devam ediyor.
 Mnik kutulardaki arıları ruşete alıyorum.
 Dalakları ziyan etmiyorum.
 Hurma domateslerin tohumları alındı.

 Arılıkta ziyafet...
 Arı kuşu avcısı :)
 Alıçlara yaptığım aşılardan tutan aşının gelişimi...

 Acı biberler im kış geliyor haa gayret :)
Gliserin ile oksalik asit karışımı varroa mücadelesi ileride tüm arıcıların vaz geçilmezi olacak. Varrao asitlere karşı direnç geliştiremiyor.Yapımı basit, uygulaması kolay etki süresi uzun ve kalıntı yapmıyor. Mutlaka arıya zarar veriyrdur ama varroa arıyı bitiriyordu, ilaçlar kalıntı yapıyor ve bal zamanı kullanılmıyordu.

Arılarım güçlü değil ve ben hala bir çıta arı fazlalık buluyorsam bölüyorum, damızlıklar kutulardan rüşetlere alıyorum. Gerçi ruşetlerde bitti. En son 16 damızlık yavru kapamıştı onlara 13 bölme yapabildim yani bölme yapmaya arı kalmadı, bir tur daha damızlık yapacaktım 12 memeden 6 tane tohumlamaya girecek kaldı ve tohumlama işi bu hafta bitiyor. Bu seneye kadar, en fazla damızlıkla kışa giriyorum.  Bundan sonra işim damızlık üzerine olacak.

Bunları niye yazdım hazırladığım havlu üç çıta arıya çok fazla gelecek aşırı doz vermiş olacağım. Bende maket bıçağına yeni bir uç kesip kağıt bez havluyu 2 cm genişliğinde kestim. Bir kaç kovanda bir deneyelim dedim sonra hepsine birden vereceğim.

İlk denemeler güzel, arınızda varroa varsa gliserin oksalik asit karışımı anasını belliyor. Yapmış olduğum uygulamalarda bazı kovanlarda bir iki tane düşüyor bazılarında aşırı varroa oluyor ve asitin şakası yok, varroa varsa dayanma gücü yok bunu biliyoruz.
Gliserin ve oksalik asitin etki süresi öğrendiklerimize göre 6 hafta. Bu ne demektir, bir arının ömrü demektir arı doğduktan sonra ortalama 40 gün yaşar, verdiğimiz karışım 45 gün etkili. Kışa denk gelen arılar 4-5 ay yaşıyor. Bu uygulamayı kışa girmeden yapıp kış arılarını oluşturmak gerekiyor. Bu bilgileri ülkemize aktarmakta büyük çaba harcayan Fatih Uzuner'e teşekürler...
Bazı kovalarda çıta üzerine konulan kağıt bez havluları arılar delmeye başlamış, önemli olan arıları bu havluya temas ettirmek veya temas etmesi.
Bazıları sıcaklık soruyor bal zamanı kullanılabilir başvurusu yapılmış karışıma. Bal zamanı ne demektir herhalde arılar balı kışın toplamıyor. Bu karışım buharlaşıp etki etmiyor buna temas gerekli, fotoğrafın tamamına bakıp sonra fikir yürütmek gerekiyor saçma sapan sorulara gerek yok.
Bir kaç arkadaşım gliserini nereden alırım dedi bazıları aktarlara gitmiş miktar küçüldükçe fiyat yükseliyor. Bitkisel gliserin diye internette aratın bir sürü seçenek çıkıyor. Çok yakında arıcı birlikleri bu ürünü bulundurmalı diye düşünüyorum. Birlikler arıcısını düşünüyorsa yardımcı olmalı, ilaç satıp para kazanma peşine düşmemeli, bu işte ise para yok.

 İlk gün dökülenleri temizlemiştim, ikinci gün dökülen varroalar. Bazı kovanlarda tek tük varroa var.



Hiç yorum yok: