30.09.2019

BAĞ BOZUMU GEZİLER VE ARICILIK 2019

2019 Yılının son tohumlama çalışması eylül ayının son haftasında yapıldı. Bu çalışmaya 12 meme hazırlamıştım elimde 8 doz taze sperm vardı, tohumlamaya 6 ana arı girdi.Köy dönüşü kontrollerde bir kayıp var iki yumurtaya başlayan iki tanede yumurta atmayan sloven damızlık var.
8-10 Doz sperm çöpe gitti, bir tur önceside 15 ana arı tohumlamaya girecekti 5 tanesini kafeste bakmayıp öldürmüşlerdi. Ufak tefek püf noktalarını atladığınızda suni tohumlamada büyük kayıplar yaşanıyor, birde her şey zamanında güzel, sezon uzadıkça her şey zorlanıyor, yağma ve rahatsızlıklar arıların ayarını bozuyor terkler kutuların nufusunu azaltıyor, terk etmeyen kutunun arısı terk edenlere karışıp gidiyor.
Bu yıl arı kuşları sezon sonu arılıklara çöktü bir sürü ana arı kaybı yaşadım 10 kutu açıyorsun bir ana arı zor kalmış.
Ekim ayının ilk hafta sonunda kısmet olursa Muğlada olacağız. Biraz arı götüreceğim, Milastaki bıraktığım kovanların bazısına oğullar girmiş onların anaları değişecek.
Köyde vardık. Komşu ekmek yapıyormuş annem hemen köy böreği yaptırdı. Yumurta tereyağ ve peynir iç malzemesi.
Yemekten sonra bağ bozmaya gittik.
 Emir üzümü.



 Emir üzümü,


Kamyoncuyu bulamadık üzümleri iki turda ben taşıdım.

Köyde yemek sanki yarışma gibi herkez son gaz...
 Şıra kazanları.Kazanlar yıkanıp hazırlandı, üzüm suları bunlarda toprak konularak bekletilecek.
 Üzümler ezilip suyu çıkartılıyor.

Denetleme var, denetçi askerimiz :)
 8-10 Saat toprak konularak beklşetilen üzüm suyu kazanlardan hereni dediğimiz yayvan kaba alınır. Tandırda kaynatılır üzerindeki köpük kevgirle alınır üçte bir üzüm suyu azalır ve tekrar kazanlara dinlenmeye alınır.
 Kaynayıp dinlenmeye alınan üzüm suyu artık şıradır. Şıra olmadan önceki kaynamaya bört alma denir.
 Börtü alınan üzüm suyu kazana alınır dinlenen şıra, içindeki pekmez toprağı dediğimiz killi toprak dibe çökünce hortumla kovalara oradan tekrar hereni'ye kaynamaya geri gidiyor.

 Hereni kaynadıkça eksilir ve elinizdeki şırayı sürekli takviye edersiniz.

Bu işlemler için gece 03 te kalktık.
 Bu işin püf noktalarından birisi kaynarken kenardaki beyaz köpükler kaybolup ortadaki gibi sarardığında pekmez olmuştur. Ufak tefek püf noktaları var pekmez tasını yukarı kaldırıp içindekini boşaltığınızda dipte kalan pekmez üç damla olarak akmaya başladığında pekmezin tam kıvamı demektir.

Gündüz  saat 12 ve artık pekmez oldu ben ise arazi olmalıyım hemen hazırlanıp kendimizi dağlara vurduk.
 Yaylada geceledik ve sabah buz gibi havada sabah kahvaltısı.

Yaylada çobanın arıları vardı bir bak dedi bakıp ilaç verdim, bir kovan yavru çürüğüne yakalanmış 4 çıta ful yavru bir türlü kendisini kurtaramamış.  Arı kovanı terk etmiş, bende çıtalarını alıp imha ettim.
Hastalıklı kovanın çıtaları yandı.
 kendi yaptığımız tozluk, bazı mağazalarda 80 lira.

 Alıç topladık, bazı alıç ağaçlarını budadık.
Aslında bu işleri çobanlar yapmalı, akşama kadar boş geziyorlar hem zaman geçer hemde ağaçlar sağa sola veya dipten filiz verip güçlerini boşa tüketmezler.
 Bu güner kadar en fazla alıcı toplamışımdır.
 Yaklaşık 10 kilo gelir.

 Aşılar yaptım, bu yılın filizlerinden...
 Bağımıza yeni asma anaçları diktik. Daha önce köklü 150 çubuk ekmiştik hepsi haziran sonu kurudu. O zamanki ekimde 4 tane tüplü ekim yapmıştık onlar tuttu. Bu sefer hepsini tüplü ektik.
 Yeni amerikan asma anaçları 110R.
 110R Asma anaçları kuraklığa ve kök hastalıklarına çok dirençli.
 Köklendirdiğim asma anaçları, 110R.

 Tüplü bir anaca bizim üzümlerden göz aşısı yapmıştım tutmuştu. Bu aşılı olarak ekildi.
 Ayrıklar zamanında ilaç atılmadığı için kurumamış yapılan işlemler çöp oldu. Ayrığa ilaç en neşeli ve iştahlı olduğunda verilir. O dönemde yapraktan aldığı ilacı içine çeker köklere kadar gider ve ölür.
 Bizim ilaçlar zamanında atılmadığı için malisef boşa gittiler.
 Bağdaki ayrığın kurumuş hali toprağın içinde bunun beş altı misli var.
 Bağlar iyice solmuştu.

 Bu yıl bir yerden antep fıstığı topladık.

 Bizim antep fıstıkları seneye vermeye başlar inşallah.
 Yaklaşık 10 kiloda taze antep fıstığı topladık.
 Ramazan bayramında 5 kovan arıyı yaylaya bırakmıştım.
Kekikler ve gevenler açık değildi.
 5 Kovandan 60 çıta bal aldım videolarını daha sonra yayınlayacağım.
 Bu resimleri videolardan aldım.
 Köyümüzde bir sürü arısı olan var katlı arı göremiyorum 50 kovan arısı olan benim 5 kovandan aldığım kadar bal alamamışlardır.
 Güçlü arı bal yapıyor, kovan sayısı o kadar önemli değil.
 Çıkma bıldırcın kafesi almıştım geldiler onları temizledim bir katını kurdum. 4 Kat almıştım 500 liraya.
 Halı yıkama yerimizde güzelce temizledim.
 Baaşka türlü temizlemek zor olacakmış burada bile çok zorlanıyorsun.

 Sonuç süper 120 + 20 kargo 140 liraya kafes, yenisi bir kat için 350 filan.
 İlk yavrularımızı koyduk.


 Keratalar yemi buldular.

 En son turda 12 meme vardı, ancak 6 tanesi tohumlamaya hazır olabildi. Slovenler ile sezona noktayı koydum. Köye gidip geldim bir kayıp var.  Kalan 5 bunlardan 2 tanesi yumurtaya başlamış üçü geziyordu.
 Bunlar kışa sokulacak, artık damızlık satışı baharda olacak.
Şubat mart, nisanda arısıyla birlikte 1200 liradan teslim edilecek. Şimdiden şipariş içibn ödeme yapanlar oldu, hayırlısı bakalım.


 28 Temmuzda 500 avroluk ana arıdan 40 ana arıyı tohumlamaya ayırmıştım. 8 Tanesi iki ay oldu yavruya girmedi dün öldürdüm.

 2 Ay boyunca yumurta bekledim, bir kez daha bayılttık hiç biri yumurta atmadı.


Topladığım alıçlardan sirke kurdum, 20 gün sonra inşallah hazır olacaklar.  Biraz bal, bir su bardağı sirke ayriyeten sirke anası'da koydum, jel görünümlü beyaz sirke anasıdır. 20 Litre alıç sirkesi yolda yaklaşık 5 kilo alıç kullandım.
 Elma sirkelerimizi süzdüm dinlendiriyorum bir kez daha süzülecekler.
 10 Litrelik kaplarda, alıç sirkesi.
 Soldakiler elma sirkesi süzülmeden önceki halleri.
Süzülen sirkelerim.

Hiç yorum yok: