11.10.2019

ARICILIK

 Bu yıl Muğla'ya gitmeye geç kaldık zaten iyiki erken gitmemişiz bu sene bal yeni gelmeye başlamış. Arıları hazırladık bizim Bilal'de Muğlayı merak ediyordu buyur gel dedik.
 Gebze'de bir malzemeci vardı 150 kilo mum varmış yarısını götürüp muma çevirdik.
 Son damızlıkları Salih'e teslim ettim elimde bölecek arı kalmadı, Salih yaptığı bölmeleri damızlıkları kabul ettirecek inşallah.
Arıları indireceğimiz yere giderken yaprakların arasında kesilmiş bir dal parçası yan camı patlattı.
 İzin almadan gitmiştim ve iki gün içinde işleri bitirip gelecektik planlar değişti üç gün izin aldım pazartesi Muğladan geri dönüşe geçtik.
Bu havalı camlar çok acayip, çekiçle kıramazsın bazende ufak bir darbede patlıyor.
 Küçük yerlerde cam bulmakta sorun Milas'ta bir yerde bizim camdan bir tane varmış bereket...
 Yan camı yeniledik.
 Götürdüğümüz mumları petekçiye teslim ve değişim sırasında Ali Türk sen misin diyen birisi ile karşılaştık :)
 Samet, Niğde Bor'lu arıcı, Milas'ta denk geldi. İki adet damızlık aldı. Bu arada kışlayan damızlıklar için ödeme yapanların siparişleri alınmaya başladı. Kışlayan damızlıklar 1200 lira şubat, mart, nisan teslim, 2020 yılı üretilen mayıs teslim damızlıkların kafesli fiyatını 500 liraya çektim. F1 ana arı üretimi çok az olacak ve fiyatı 125 lira mayıs sonu teslim.

F1 ürettiğim zaman hiç boş vaktim kalmıyor ve onun için sonlandırmak istiyorum. Mesai bitimi koştura koştura arılığa gidiyorsun, meme dağılacak, larva transferi yapılacak, meme besleyen kovanlar beslenecek, kutulara meme dağıt doğanları kontrol et, çiftleşmeden dönmeyenleri tespit et, yumurtaya girenleri belirle, kutuları kekle, her gün akşam 22 de arılıktan çık. Ertesi gün gene aynı işlere devam bu sezon boyu bitmiyor.Birde akşam bitiremediğin işler olursa sabahın köründe arılığa gidip mesai başlayana kadar iş yetiştirmeye çalışıyorsun. Ana arı toplamak ve kargolama ayrı bir sıkıntı. Ne kadar koşturusan koştur nasipten öteye yol yok...

Ağırlığı damızlık üretimine vereceğim damızlık üretiminde ara boşluklar var, birde bu işte iyice uzmanlaştık.

 Süzeceğimiz ballar için teneke aldık süper ve teneke kapalı. Üzerinde üreticinin işletme numaraları için boşluklar var.
 Bölgemizde iki ay daha yavru devam eder bir posta kek vermeyi düşündük.
 Kek yaptırdık, sadece şeker, arı yemi ve yumuşak olsun diye maya var ve maliyeti 5.5 lira. Bundan daha ucuz kek almak zor.


Adamlar kek karıyor elleri o kadar alışmışki bir kilo ortalamalı olarak kısa sürede poşetlere bölüp çuvala dolduruyorlar.
 Salih bize akşam balık ikram etti.
Çupralar süper oldu...
 Balları salih kontrol ediyor, ben arı saldırsa bile eldivenle çalışamıyorum.
Balları aldık kurulu düzen yok Aziz abiyi aradım. Dedim bal aldık senin orada süze bilir miyiz...
Buyurun gelin dedi.
 Aziz abi daha işiniz bitmedimi deyip durdu en son iki kasanın sırını kendisi aldı. Dedi balıkları pişiriyorum çabuk çadırdan çıkın dedi.
Dolumları yapıp balığa yanmadan yetiştik.
Aziz abim baslıkları pişirirken, arkada gün batmış kızartısı hala görünüyor. Normal şartlarda balı sağıp yola çıkacaktık gece oldu daha bizim işler bitmedi. Milasta yatmaya karar verdik ertesi gün izin aldım ve Gebze de yapılacak işlerde vardı sağdığımız petekleri arılarıma dağıttım.
 Yeni giden kızlar yerlerini öğrenmeye çalışıyorlardı polen gelişi vardı.
 Gidişimizde balıkesirden sonra İzmir'e kadar yağış vardı. Muğlaya bir gün önce yağmur yağış yerlerde su birikintileri.
 Bu bitkiye acayip kızıyorum. Gebze'ye üç tane getirdim. Hemen çiçeklerini döküyor ve bir daha açmıyor.
Begominler suyu sevmiyormuş, az su ve sıcağı seviyor, bizde o ayarı yapamadık.
 Veda vakti Salih üzgün abey biraz daha kalın diyoru :)
 Üzülme gene geliriz inşallah :)

 Hüseyin abi gelip geçiyorsun bir türlü gelmedin diyordu bu sefer uğradık.
 Anakara'daki fuara hazırlanıyorlarmış.

 Ruşetler konusunda kendisine tavsiyede bulunacaktım, düz ruşet yap, kapak üstten yapışsın, eski ruşetleri sağlam ama hantaldı.Ruşetler yapılmış bile.

 Yeni ruşetler güzel olmuş.
 Kovanlar...
Ruşetler...

Yolcu yolunda gerek diyerek vedalaşıp Yolumuza devam ediyoruz. Hüseyin abiye ve oğlu Sabi ye kolay gelsin dünya iş onları bekliyor.
2011 Yılında Mekke'den aldığım ipone4. Yaklaşık 9 yıldır kullanıyordum orta tuşu basmaz oldu. Tamire verdim bu sefer üst düğme çalışmaz oldu tekrar götürdüm başka sorunlar oldu. Bir arkadaşım eski bir tamirci var o baksın tamiri bıraktı fabrikada çalışıyor dedi verdik bir kaç parçası değişti en az iki aydır arıcılara ayırdığım hat yanımda değildi.
Anıları var bu telefonun, bunu aldığımda bazı kişiler hakaret etmişlerdi artık çobanlarda ayfon kullanıyor diye. Dünya hali işte yıllardır kendisi arı çobanlığını anlatır, sadece adı değişik, koloni yönetimi, kısacası arı çobanlığı :)
Geçtiğimiz yıl ipone7 aldım ama eskisi kadar dayanacağını zannetmiyorum.
 Biz Muğlaya giderken hava bozmuştu, yağış olmuş, son kalan kutuların bir kaçının kapak uçmuş su dolmuş yemliğine.

Niğde'ye bıraktığım kovanların bal hasadını yapmıştım. Kovanları köye bırakalı üç ayı geçti. Gebze'ye getirdik ve ilaç yapmıştım birisinden felaket varroa döküldü. Arıcılar varroa fazla olan kovanları tespit edip ana arılarını değiştirmeleri daha iyi olur. Bu tip arılar varroa ile mücadele etmiyor ve acayip varroa üretiyor, yurt dışında lisans alan arılar varroa testindede geçiyor, arıcıda arılığında bazı testleri yapıp sorunlu analar değişmeli.
 Bu  kovanın ana arısı yok ve son yavruların doğmasını bekliyorum.  Kapalı yavrular sökülsün ana arı vereceğim varroa mücadeleside devam ediyor. Şimdi ana arı versem kapalı gözlerdeki varroaları kaçırma ihtimalim var.
 Bu haldeki kovan 12 çıta bal yaptı memlekette.

 Bu yılın sürgünlerinden yarma kalem aşılarına devam ediyorum ve bir sene kazanıyoruz.
 Bu aşı yapılalı iki ay oldu ama filiz vermedi muhtemelen seneye filizlenecek.
Bu aşıyı kurban bayramından sonra yapmıştım filizlendi, aynı gün başka bir ağaca yaptım tuttu ama filiz vermedi.

 Acı biberlerim nihayet olmaya başladılar. Bu biber çok zor yetişiyor bahardan beri yeni ürün veriyor.
Bir tur daha bıldırcın yumurtaları kuluçkaya konuldu. Emanet aldığımız kişi makinasını istedi :)
İlk tur 28 tane çıkmıştı 15 tane kaldı. İkinci turda 70 filan çıkmıştı çok az kayıpla yollarına devam ediyorlar, bakalım bu tur ne olacak...

Hiç yorum yok: