25.10.2019

ARICILIK VE VARROA MÜCADELESİ...

Arının ve arıcının birinci düşmanı varroa.
Varroa ile şaka olmaz. Bu düşmanı hafife alan arıları kaybeder. 
Üsteki resimdeki varroalar amitraz kullanıldıktan bir gün sonraki gözlemdir. Tabi tüm kovanlar böyle değil ve bu kovanın anasını değiştirdim. Varroa arıylada ilgisi var bazısında çok az bazısı orta bazısı varroa deposu, varroa deposu olan kovanların bana göre anaları yok edilmeli arı kendiside varroa ile mücadele etmeli.

İlginç çıkışlar oluyor, geçenlerde yutupta fulimetril kullanımı ile alakalı videomun altına birisi yorum attı. Ali Türk birde Türkiye'nin arıcısı olacaksın eee, batikin üzerinde arılardan uzak tutun yazıyormuş, yazık sana demiş. Bu gibilerle hiç diyaloğa girmem ahmakları kendi haline bırakacaksın yanıldığını kendi anlayacak tabi bir sürü kayıptan sonra. Sayfadan engelledim yorumunu kaldırdım.

Batik ve baytikolün içindeki etken maddesnin adı fulimetrin'dir yani zehirin adı fulimetrin.
Ben bu zehirin oranını ayarlayıp, varroa için kullanıyorum. İlacın dozunu bilmeyen ayarlayamayan kullanmasın. Aynı ilacın ruhsatlıları var, ilacın etken maddesine bakın fulimetrin yazar. Varroa stop, bayvarol aynı şeylerdir farklı firmaların aynı etken maddeli ürünleri.

Şu an ruhsatlı ilacın bir dozu kaç para bilmiyorum ama en ucuzu bir lira olsa, 100 kovan arınız olsa bir tur için 100 lira ödenecek. Yüzlerce kovanı olan var.
Bir litre batik veya baytikol aldığınızda, bu ilaçtan 2500 doz çıkıyor. Bir ara litresi 80 lira idi. Aynı ilacı birisi ruhsat alıp satıyor acayip para kazanıyor, aynı dozu sen ayarlayıp kullanınca ahmaklara söz düşüyor. Geçmişte bu işlere birlik başkanları bile karşı çıktı yav aynı etken madde diyoruz, diyor ki arıya kullanılan fulimetrin başka :))

Yıllarca bizi kazıklattırdılar ve ilaç sattılar.

İkinci en etkili varroa ilacımız içinde kenaz diye bildiğimiz ve enken maddesi amitraz olan karton tütsüler.

4 Gün ara ile en az 4 kez yapıldığında varroların büyük bölümünü öldürüyor ama hiç bir ilaç ile bu varroa sıfırlanmıyor. Yavru olmadığı zamanlarda bir tur ile bile büyük temizlik yapılıyor. Arıda kullanılan en tehlikeli zehirdir amitraz, kalıntı yapar ve kesinlikle bal zamanı kullanılmaz.

Aynı fulimetrin gibi etkili bir başka etken madde, Tau-fluvalinate bu etken maddede mavrik denilen ilacın içinde var. Bir çok ülke bunu kullanıyor, Ülkemizdeki apimondiada çinliler bu ilacı dağıttılar hediye olarak.
Ben biraz araştırdım geçmiş yayınlarda var ülkemizde bir firma bu ilacın ruhsatını almış ama piyasaya ilacı üretip sürmedi. Üniversitenin makelesi vardı, bu etken maddeyi çubuklara emdirip arılarda deneme yapıldı varroa dökümü güzeldi.

Gene bayerin ürünü perizin vardı oldukça etkili ve pahalı bir ilaçtı şu an piyasada yok. Etken maddesini çok araştırdım neyin içinde var diye bulamadım. Aslında etken maddesi bulunsa onunda miktarı ayarlanır. Bu iş kimyagerleri ilgilendiriyor. Perizinin etken maddesi kaumafos.

Tüm kimyasal ve organik asitler ile yapılan mücadelede arılarda zarar görüyor, hiç biri masum değil. Bunlar arıyada zarar veriyor diye mücadeleden vaz geçersek arılarımızı kaybediyoruz.
 Bu tür resimler paylaştığımda aaa Ali abi bu arı senin olmaz diyenler çıkıyor arı benim ne yapalım.

Ben Niğde'ye 5 kovan arı bırakmıştım, arılara üç ay bir daha gidemedik. Arıların her birinden  12 çıta bal aldım. 5 Kovandan 60 çıta bal çektim. Birinci resimdeki varroalar Niğde'den geri getirdiğim koloninin birinden döküldü.

Bir başka ilginç olay Muğla'dan baharda tüm malzemelerimi getiremedim. Boş kovanları yan yana dizdim içine eski petek koymuştum beşine arı girmiş. Nisandan bu tarafa Milas'a gidemedik, eylülde arıları gördüm :)
Varroa mücadelesi sistemli yapılır ve bir seferde bu iş bitmiyor, fulumetrin ve amitraz uygulamaları ez az 4-5 gün ara ile 3 kez yapılmalı en azı bu ve 5 günü geçmemeli ara süreler.

Gelelim organik mücadelere bu asit olabilir sıvılar kokular hepsi mücadeledir ama kimyasallar gibi çok etkili değildir.

Adam diyor ben kekik dumanı veriyorum vaarroa dökülüyor. Birisi tütün dumanı veriyorum varroa dökülüyor.
Bir başkası portakal kabuğu yakıyorum varroayı döküyor.

Bunların hiç birisi varroayı öldürmüyor. Varroa rahatsız olup, arıdan iniyor biraz sonra başka arıya binecektir varroa dökülüyor diye kendimizi kandırmayalım.
 Organik asitlerde en son gliserin ve oksalik havlu ülkemizde uygulayanlar oldu bende denemeler yaptım.
Kimyasallar gibi hızlı değil ve onlar gibi etkilide değil.

Kimyasalı koloniye verdiğinizde açıkta bulunan tüm varropalar etkilenip ölüyor.

Gliserinli oksalikte arı gelip bu çözeltiye dokunacak ve üzerindeki varroaya hasar verecek trafik böyle ve uzun zaman istiyor.Geç sonbaharda yavruda azalıyor sanki bu sistem yavruyu da kestiriyor. Ben karışımı yapıp 5 kovanda denedim az az varroa döküldü sistem yavaş yavaş çalışıyor.
Uygulamayı tüm kovanlarda deneyen arkadaşlarımız oldu, sürekli varroa dökülüyor bir türlü varroanın sonu gelmiyor.
En son kovanlarında uygulayan arkadaşlarımdan birisi kovanlara duman yaptım felaket varroa döküldü dedi.

Yapmış olduğunuz mücadelelerin sağlamasını yapın, hiç bir reklama ve sözlere güvenmeyin arılarınızı söndürmeyin.
Oksalik asit ve gliserin yazın bal zamanı yardımcı olarak kullanılabilir, diğer ilaçları bal zamanı kullanmak olmaz. Kullanılsa bile bir aydan önce bal hasadı yapılmamalı.

Birde yapılan mücedelelerin maliyetlerini ortaya koyduğumuzda en ucuzu fulimetrin kullanımı, aynı zamanda çok etkili bir zehirdir.
Fulimetrin kullanımı ile alakalı videom alt linkte, kimseye bu uygulamayı önermiyorum ben böyle yapıyorum.

 https://www.youtube.com/watch?v=d9SEPe6Gmd4




Hiç yorum yok: